A jobb szolgáltatás érdekében az oldal cookie-kat használ. Azzal, hogy tovább böngészik az oldalon, elfogadja Adatkezelési Szabályzatunkat. Elfogadom
Webshop1
Webshop2


English •     Deutsch •     Россию •     Română •     
NORMÁK ÉS AJÁNLÁSOK
 
Normák és ajánlások "DRS"2009. november
22-i utolsó módosítása szerint


A következő összeállítás a legutóbbi ismereteket tartalmazza a parafa dugók átvételének, tárolásának és felhasználásának alapvető tennivalóiról.


A szállítmány átvétele

 

 1. Ellenőrizzük a szállítási sérüléseket - nedves parafa dugó, romlásra utaló szag…
 2. Ellenőrizzük a minőséget a jelenlegi leírás szerint. Küldjék meg jelentésüket.


Raktározás, készlet

 1. Győződjünk meg arról, hogy a tárolás feltételei megfelelőek: nincs illó anyagokból származó romlásra utaló szag; száraz és jól szellőztethető a helyiség; a hőmérséklet 15-20 °C vagy 59-68° Fahrenheit között van; továbbá, a relatív nedvességtartalom 50-65% között legyen. A romlott szag szennyezheti a parafát, a hőmérséklet rossz hatással lehet a parafa szerkezetére, és a több mint 65% páratartalom mikrobiológiailag károsíthatja a parafát. Nem szükséges elmondani, hogy a parafa dugót nem szabad dugózás előtt borban, vagy vízben főzni, illetve áztatni. Ellenőrizze a szállítójával. Tartsuk rovaroktól mentesen a pincét elektromos rovarcsapdákkal, mert amennyiben a rovarok egy kis bort/cukrot találnak, lerakják tojásaikat a parafa dugóra, a kikelő kukac pedig átjuthat a parafán keresztül a borba.
 2. A parafa dugókat legfeljebb 3-4 hónap alatt használjuk fel, mivel természetes anyag, így érzékeny a hőmérsékletre , páratartalomra és rossz szagok átvételére. Szükségtelen talán elmondani , hogy ha nem tudjuk felhasználni a teljes csomagolást , zárjuk le alaposan és a lehető legrövidebb időn belül használjuk fel.
 3. A nedvességtartalom egy olyan tényező, mely megváltoztathatja a parafa dugó viselkedését és tervezett rendeltetésére alkalmatlanná teheti. Megváltoztathatja rugalmasságát - azt a tulajdonságát, hogy dugózáskor az összenyomást követően visszanyerje eredeti térfogatát.
 4. A fölösleges nedvességtartalom elősegítheti mikroorganizmusok elszaporodását is. A hőmérséklet szintén befolyásolja a parafa viselkedését - a túl meleg kiszárítja a parafát, míg a túl hideg megkeményíti. Mindkét esetben változik a parafa rugalmassága, és egymás után e két hatás ronthatja az üveg záródását.Parafa dugókra nyomtatás és felszíni kezelések

 1. A parafa dugókra nyomtatott egyedi borászati lógók külön biztosítékként szolgálnak.
 2. A felszíni kezelés célja megkönnyíteni a dugózást és a dugó kihúzását, továbbá erősíteni a még tökéletesebb záró hatást.
 3. A felhasznált termékek élelmezési minőségűek és az FDA által elfogadottak kell legyenek.Palackozás és dugózás

 1. A dugó 5-8 %-os nedvességtartalmú kell legyen. Ez azért lényeges, hogy
  • a dugó könnyen visszanyerje rugalmasságát, így elkerülhető legyen a szivárgás.
  • elkerülhető legyen a dugó morzsolódása, és így ne kerüljön dugószemcse a borba.
  • elkerülhető legyen a mikrobiológiai szennyeződés és ezáltal a romlott íz vagy szag.
 2. Az üveggel kapcsolatos lényeges jellemzők:
  • Ajánlott belső üvegnyak profil egy 45x24 mm-es parafa dugó részére a következő profilok valamelyike legyen:
   • Az üvegnyak felső, belső részén - 17,00 mm, 17,20 mm, 17,50 mm, 17,70 mm, 18,00 mm és a maximálisan elfogadható 45 mm-re a tetejétől, 18,50 mm, 18,70 mm, 19,00 mm, 19,20 mm, 19,50 mm.
   • Ez azt jelenti, hogy az üvegnyak átmérő a felső, belső részen: 17,50 mm legyen, +/- 0,5 mm-es tűréssel.
   • Maximális kúposság a 45 mm-es dugó esetében 1,5 mm lehet.
  • Ellenőrizze az üveg mosására/tisztítására használt eszközöket, csak élelmezési minőségű lehet.
  • Az üveg belső része száraz kell legyen, amikor a dugót bevezetik. Ellenkező esetben az üvegnyak és a dugó között létrejövő folyadékhártya lehetővé teheti a dugó föl-le mozgását, továbbá, e film rétegen keresztül szivárgás jelentkezhet, nem beszélve a mikroorganizmusok elszaporodásának lehetőségéről.
  • Az ideális összenyomás 17,5 mm-es üvegnyaknál 16 mm. A dugó 16 mm-esnél erősebb összenyomása, a dugó szerkezetében okozhat károsodást, és a dugó kihúzásánál okozhat problémát - veszíthet a dugó az üvegnyakra gyakorolt nyomásából, ami szivárgáshoz vezethet…
   Sose préseljük össze a dugót a dugózóval 16 mm-nél kisebb átmérőjűre. Az ideális sosem több 1,5 mm-nél az üvegnyak felső, belső átmérőnél. - Például, ha az üveg felső, belső átmérője 18 mm-es 45 mm-re az üvegszájtól, egy 45x24 mm-es dugó esetében, sose préseljük a dugót 16,5 mm-nél kisebbre. Ezzel elkerülhetők a dugókihúzási problémák és a szivárgás is. Soha, de soha ne nyomjuk a dugót az üvegnyak átmérőnél 2,5 mm-nél kisebbre, mely összesen 45 mm-es hosszúságig nyúljon az üvegbe.
   Azt mondhatjuk, hogy általánosságban a természetes dugó átmérője és az üvegnyak belső átmérője között 6 mm-es különbség legyen. Vagyis, egy 18 mm-es (+/- 0,5 mm) üvegnyak belső átmérőhöz 24 mm-es átmérőjű dugó tűnik tökéletesnek. Természetesen más paraméterek, úgy mint a bor fajtája, a dugó típusa (természetes, agglo dugó, …), a belső nyomás és bevonat miatt a dugókat tesztelni, tanulmányozni kellhet. Egy további technikai adat, hogy egy üvegbe préselt dugó ajánlott, minimális sűrűsége 280/300 kg/m³ legyen.
   Másrészről, ha a dugó átmérő összenyomása nem megfelelő az üvegnyak átmérőhöz képest, az azt eredményezheti, hogy a dugó dörzsölődik az üvegnyakhoz és ezáltal:
   morzsolódási probléma jelentkezhet, az üvegbe juthat idegen anyag, a dugó felmászhat, megnőhet az üvegben a nyomás, és még rosszabb - ráncosodhat a dugó belső, bor felöli része, ezáltal szivárgási utat nyitva a bornak.
  • A dugó teteje legyen egyvonalban az üveg tetejével +/- 0,5 mm. Amennyiben a dugó túl mélyen van, a következő problémákat okozhatja:
   • Rosszul használható az üveg nyaka.
   • Szivárgás, a túlnyomás következtében.
   • A dugó teteje és a fedő közti területen penészesedés indulhat meg.
   • Még nehezebbé válik a dugó kihúzása.
   • Nem megfelelő a töltés szint. ( A helyes töltésszint az üvegben uralkodó állandó nyomás fenntartása miatt fontos. Amikor kisebb hely van a dugó és a bor között, akkor nagyobb a nyomás.)
  • Ha túl magasan van a dugó az a fedésnél jelent problémát.A dugózó és a vele kapcsolatos óvintézkedések

 1. Naponta és alaposan tisztítsa meg a dugózó összes alkotórészét, azért hogy elkerülje por, gombák, baktériumok és egyéb idegen anyagok bekerülését a borba, és így a bor tönkretételét.
 2. Ellenőrizze az összenyomó fejek kopását. Ezek teljesen simák legyenek, nehogy felsértsék a dugót. Nem szabad, ráncokat, gyűrődéseket okozniuk a dugó anyagában, mert ez szivárgáshoz vezethet. Négyszegmensű csúszó fejeket ajánlunk, mert a hengeres, vagy iris típusú fejekről bebizonyosodott, hogy ráncokat, gyűrődéseket okozhatnak.
 3. Győződjön meg róla, hogy az összenyomó fejek helyesen lettek-e beállítva - akkor ideális az összenyomás, ha az üvegnyaknál 1,5 mm-el kisebbre nyomja össze a dugót. Például, maximum 16 mm-esre végzi el az összenyomást egy 17,5 mm-es üvegnyak esetén.
 4. Ellenőrizze, hogy a központi kúp, mely helyben tartja a dugót, tiszta és jó állapotú (máskülönben a dugó görbén jut be az üvegbe, ezáltal deformálódik, és lehetőséget ad a borba forgácsolódásra). A fejeknek érinteniük kell az üveg nyakát és nagyobb erejük kell legyen, mint a dugó ereje az üvegbe való bevezetéskor.
 5. Változtassa meg a beállítást, amikor az üveg típusa megváltozik. Nem feledve a helyes arányt a fejek összenyomása és a helyes üvegnyak profil belső átmérője között.
 6. Mindig vizsgálja meg az üveg belső nyak profilját 45 mm-re az üveg szájától, hogy ha 45mm-es dugót kíván használni, 49 mm-ig, ha 49 mm-es hosszúságút és 38 mm-ig, ha 38 mm-es dugót fog használni. Néha egy 38 mm-es dugó jobban zár, ha az üveg tetejétől 38mm-re szűkebb az üveg belső átmérő, mint 45 mm-re.
 7. Ne állítsa túl gyorsra a gépet! Ideális esetben 1200-1500 üveg készül el egy óra alatt. Ha túl gyors a dugó összenyomása és ehhez hozzáadódik a dugó erősebb összepréselése (16 mm-nél kisebbre), akkor a dugó sejtek fala sérülhet, ami a rugalmasságot veszélyezteti, vagy még rosszabb - tömörségét vagy erejét - mely az üveg zárásához elengedhetetlen. Ezért nagyon lassan érdemes összenyomni a dugót (azért hogy ne sérüljön a szerkezete), majd nagyon gyorsan bevezetni az üvegbe, ezáltal lassú összenyomást végezni a lehető legrövidebb idő alatt.
 8. Ne töltse túl az üveget. Ne feledje, hogy a szállítás közben vagy egyéb alkalmakkor a bor hőmérséklet növekedés hatására kiterjedhet és ez szivárgáshoz vezethet (az alkohol tartalomtól, illetve egyéb paraméterektől függően, általánosságban azt mondhatjuk, hogy a bor minden 4ºC emelkedésnél 1 mm-t tágul). Így általánosságban ajánljuk, hogy legalább 15 mm hely legyen a bor és a dugó között, a hőmérséklet eltérések kompenzálása végett. Nyáron min. 17mm !
 9. Az üvegbe töltést vákuumos, vagy CO2-es környezetben végezzük, azért hogy a belső nyomás nulla (0,2 bar vagy 3 psi) közeli legyen és ezáltal a szivárgási problémákat minimálisra csökkentsük. Továbbá, amennyiben pasztörizálást kell végeznünk, azt mindenképpen az üvegezést megelőzően végezzük el.
 10. A raktár hőmérséklete 15-20ºC, vagy 59º-68º Fahrenheit között legyen. A páratartalom 50% és 65% közötti legyen.Sose fektesse az üvegeket közvetlenül a dugózás után!

A dugózás után feltétlenül állítsa az üveget, legalább 10 percig! Az ideális az lenne, ha néhány órára állítanák az üveget, mivel a dugónak 72 órára van szüksége, hogy az összenyomásból helyreálljon (feltéve, hogy nem nedvesítette meg a bor), azért, hogy visszanyerje eredeti átmérőjét és még fontosabb - egységes erőt gyakoroljon az üveg nyakára a tökéletes zárás érdekében.
Néhány teszt, mely időben vizsgálta a kiterjedés folyamatát, igazolta, hogy csak 12 óra elteltével válik gyakorlatilag állandóvá a dugó ereje. Az első hónaptól a tizedikig világosan kimutatható a tágulási erő halvány csökkenése. Ezért, manapság amikor mindenki aggódik a 20-40 dan terjedési erő miatt, vegyék figyelembe, hogy az első 10 hónapban ez további 15%-al eshet.
Azt mondhatjuk, hogy a dugó eredeti átmérőjének, térfogatának 85%-át visszanyeri. Pl., egy 24 mm átmérőjű dugó, szinte közvetlenül 16mm-re történt összenyomása után a 24 mm-es átmérő 85%-át visszanyeri, így 20, 40 mm átmérőjű lesz. Amennyiben azonban nem tartják meg a legalább 10 perces helyreállási időt (ami 90%-os rugalmasság visszanyerést jelent) az üveg állításával, a következőkkel kell számolni: szivárgás; a dugó nedvesedése (a dugó bor felöli része nedvesedik és szivárgás indulhat meg innen); gombák, baktériumok szaporodására alkalmas környezet keletkezik; romlott szag és íz, stb...

Mindezek az ajánlások segítenek minőségi problémákat elkerülni a palackozás és a dugózás során, és ezáltal minőségi szolgáltatást nyújthatnak a bor eltartáshoz. Biztos vagyok benne, hogy ez növeli vevőik megelégedését. Kérem sose feledjék hogy a parafa dugó nem ipari , hanem természetes , ekológiai termék , amely olyan sokrétűséget képvisel , ami soha nem illeszthető merev követelményekbe , szabályokba. Ez nem hiányosság és nem fognak találni olyan ipari terméket, amely rendelkezne ennek a biológiai terméknek az összes előnyével és ezáltal helyettesíthetné a parafa dugót. Az "anyatermészet" mindig tudja mit csinál. A másolat sosem lesz olyan jó mint az eredeti.

Remélem, hogy az idő, amit ennek a kutatási munkának szenteltem, a számos teszt, amelyeket a laboratóriumomban végeztem, segít Önöknek jobban megismerni, tisztelni, és előnyeit kihasználni ennek a csodálatos és természetes terméknek, és hogy a saját tapasztalatom és minőségellenőrzési munkám által, mint eladási és minőségellenőrzési ügynök Portugáliában, a piac legjobb minőségű parafa dugójával láthatom el Önöket.

Kérem hívjanak további tájékoztatásért vagy ajánlatkérés ügyben!

 

 

Naturo Kork Kft.   |   Parafa Gyártó és Forgalmazó   |   H 2049 Diósd, Ipar u. 20.   |   Tel/Fax +36 23 380 148   |   +36 20 458 9141   |   office@naturo-kork.hu   |   térkép »

 
Forrai Design        |         DUGÓK •      EGYÉB TERMÉKEINK •      GYÁRTÁS •      NORMÁK ÉS AJÁNLÁSOK •      NATURO-KORK •      KAPCSOLAT •      KÉPEK •